جنگلهای زاگرس به دلیل دخل و تصرفهای فراوان ، باز شدن تاج پوشش جنگلها ، فشردگی سطح جاک ، فرسایش خاک ، کاهش شدید میزان لاشبرگها ، چرای شدید دام ، گسترش آفات و امراض فراوان ، کاهش درصد بذور سالم غالبا کرم زده، تابش شدید آفتاب بر عرصه های جنگلی باز، کاهش میزان بارشهای سالیانه ، خشکسالیهای مداوم …. خشکی فیزیکی هوا ،  عدم بارش در طول دوره رویش گیاهان در طول 5 تا 7 ماه از سال ، شرایط برای سبز شدن بذور و از همه مهمتر استقرار نهالهای سبز شده را در بسیاری از مناطق به صفر رسانده ، در کمتر از سی و پنج  درصد وسعت زاگرس بین 5 تا 10 درصد سبز شدن بذور انجام ولی تاب تحمل خشکی فیزیکی هوا و استقرار در طول دوره رویشی را ندارند.  در کمتر از 20 درصد مناطق زاگرس  با میکرو کلیمایی بهتر از سایر نقاط  درصد زمانی نهالها تا اواسط تابستان بین 15 تا 20 درصد و تا پایان مرحله رویشی به زیر ده درصد کاهش می یابد. در کل هر آنچه سبز میشود بخاطر تردد فراوان دام های سنتی ، امکان استقرار نهالها قابل توجه نیستند .

بنابراین  طرحی در قالب اسپلیت پلات با بکارگیری 4 روش کاشت و بذور سه گونه متداول بلوط در زاگرس در چهار استان کردستان  کرمانشاه هر کدام در دو منطقه و  استانهای  ایلام  و لرستان هر کدام یک منطقه  در مجموع در 384 پلات با 21168 چاله در محد.ده کلی 30 هکتار اجرا گردید.

مهمترین روشهای کاشت عبارت بودند از چاله معمولی ، شیار گاو آهن ، چاله کاسه ای و بانکت  بودند. هدف از بکارگیری روشها جمع آوری و ذخیره بیشتر ریزشهای باران در داخل چاله ها بود تا استقرار نهالها را تسهیل نمایند.

قوه نامیه بذور قبل از کاشت بین 65 تا 95 درصد از بهترین و سالم ترین گونه های بذر زاگرس بودند. بنابراین جهت موفقیت بهتر در هر چاله دو عدد بذر کاشته شده تا  مشکل قوه نامیه بذور به بیشترین حد ممکن برسد و همه بذور قبل از کاشت با سموم قارچ کش و ضد عفونی کننده نظیر کاپتان و سوین آغشته شدند .

هدف نهایی یافتن بهترین روش کاشت برای هر منطقه و هر استان بود.

 

نتایج برای هر محل کاشت و هر استان جداگانه تجزیه و تحلیل شده است.

درصد موفقیت نهالها در اوایل دوره رشد بین 56 تا 78 درصد ، درصد موفقیت نهالها برای مدت 4 تا 6 ساله دوره طرح 12 تا 29 درصد بود موفقیت گونه وی ول در ابتدا تا95 درصد بود ، بذر دار مازو 65 درصد و بیشترین درصد جوانه زنی ها تا اواسط خرداد تا اواسط تیرماه از آن به بعد روند کاهشی بود. درمورد روشهای کاشت اقتصادی ترین روش شیار و پرهزینه ترین روش بانکت بندی بود. ننایج  روشها به تناسب مناطق و استانها متفاوت بودند.

سیستم ریشه دوانی  در طی چند سال اول عمیق و در برخورد با موانع سنگی چند شاخه و گسترده میشدند.

 

برای تهیه کتاب و کسب اطلاعات بیشتر به ادرس پستی بالا  یا تلفخانه و نهایتا بخش انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور  ارتباط برقرار گردد.