سال 2024 گرمترین سال ثبت شده  در تاریخ جهان

از

آژانس هواشناسی سازمان ملل

چشم انداز جهانی  اثرات انسان ساخت برجهان

سال ۲۰۲۴ به عنوان گرم‌ترین سال ثبت شده در تاریخ تایید شد.

آژانس هواشناسی سازمان ملل متحد می‌گویند سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین سال ثبت شده بوده است

مقدمه :

گرمایش جهانی، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های قرن بیست‌ویکم، با شتابی بی‌سابقه سیاره زمین را تحت تأثیر قرار داده است. گزارش اخیر سازمان جهانی هواشناسی (WMO) با تأیید سال ۲۰۲۴ به‌عنوان گرم‌ترین سال ثبت‌شده در تاریخ، زنگ خطری جدی برای بشریت به صدا درآورده است. این گزارش، که بر اساس داده‌های معتبر جهانی و دیدگاه کارشناسان برجسته تدوین شده، نه‌تنها افزایش بی‌سابقه دمای زمین را نشان می‌دهند، بلکه پیامدهای ویرانگر آن، از آتش‌سوزی‌های گسترده تا گرمایش بی‌سابقه اقیانوس‌ها، را برجسته می نمایند. با عبور میانگین دمای جهانی از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطوح پیش از صنعتی شدن، توافق‌نامه پاریس در معرض تهدیدی جدی قرار گرفته و نیاز به اقدامات فوری و هماهنگ جهانی برای مهار این بحران اقلیمی بیش از پیش آشکار شده است. این نوشتار، با استناد به یافته‌های علمی و اظهارات مقامات سازمان ملل، ابعاد این بحران و ضرورت واکنش جمعی برای حفظ آینده سیاره را بررسی مینمایند.

دیدگاه کارشناسان هواشناسی سازمان ملل متحد:

کارشناسان هواشناسی سازمان ملل متحد از سازمان جهانی هواشناسی (WMO) تأیید کردند که سال ۲۰۲۴ با ۱.۵۵ درجه سانتیگراد بالاتر از دمای پیش از صنعتی شدن، گرم‌ترین سال ثبت شده تاکنون بوده است.

دیدگاه سخنگوی سازمان جهانی هواشناسی:

کلر نولیس، سخنگوی سازمان جهانی هواشناسی، گفت: «ما شاهد دمای فوق‌العاده زمین و سطح دریا، گرمای فوق‌العاده اقیانوس‌ها به همراه آب و هوای بسیار شدید بودیم و بسیاری از کشورهای جهان را تحت تأثیر قرار داده و زندگی، معیشت، امیدها و آرزوها را نابود کرده است. ما شاهد تأثیرات تغییرات اقلیمی بسیاری بر عقب‌نشینی یخچال‌های طبیعی بودیم. این یک سال فوق‌العاده و خطرناکی بوده است.»

نتایج شش مجموعه جهانی هواشناسی :

چهار مجموعه از شش مجموعه داده بین‌المللی که توسط WMO بررسی شده، افزایش میانگین جهانی بالاتر از ۱.۵ درجه سانتیگراد را برای کل سال گذشته نشان می‌دهند، اما دو مجموعه چنین افزایشی را نشان نمی‌دهند.

چرا شاخص ۱.۵ درجه سانتیگراد مهم است؟

شاخص ۱.۵ درجه سانتیگراد از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا یکی از اهداف کلیدی توافق‌نامه پاریس در سال ۲۰۱۵، تلاش برای اطمینان از عدم افزایش بیشتر دمای جهانی نسبت به سطوح پیش از صنعتی شدن و در عین حال تلاش برای حفظ افزایش کلی دما تا زیر ۲ درجه سانتیگراد بود.

توافق اقلیمی تحت فشار:

سازمان جهانی هواشناسی (WMO) با بیان اینکه توافق پاریس «هنوز نمرده اما در معرض خطر جدی است»، توضیح داد که اهداف بلندمدت دمایی این توافق‌نامه در طول دهه‌ها و نه سال‌های منفرد اندازه‌گیری می‌شوند.

دیدگاه دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی :

با این حال، سلست سائولو، دبیرکل WMO، اصرار داشت که «تاریخ آب و هوا در مقابل چشمان ما در حال وقوع است. ما نه تنها یک یا دو سال رکوردشکن، بلکه یک دوره ده ساله کامل را پشت سر گذاشته‌ایم. «ضروری است که تشخیص دهیم هر کسری از یک درجه گرمایش اهمیت دارد. چه در سطح پایین‌تر یا بالاتر از ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمایش باشد، هر افزایش اضافی گرمایش جهانی، تأثیرات آن را بر زندگی، اقتصاد و سیاره ما افزایش می‌دهند.»

پیامدهای مخرب افزایش گرما بر  سیاره:

آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس یکی از نشانه های عامل تغییرات اقلیمی بوده است. در بحبوحه آتش‌سوزی‌های مرگبار جنگلی در لس‌آنجلس ، کارشناسان هواشناسی از جمله سازمان جهانی هواشناسی (WMO) اصرار دارند که با تغییرات اقلیمی و با افزایش روزهای بیشتر هوای خشک، گرم و بادخیز ،علاوه بر باران‌هایی که رشد پوشش گیاهی را زیاد می کنند ، اتش سوزیها  تشدید خواهند شد .

این آژانس سازمان ملل متحد اعلام کرد که سال ۲۰۲۴ به یک «روند فوق‌العاده از رکوردشکنی دما» تبدیل شده است.

شکل شماره 2  انمایی از اتش سوزی یک ساختمان بانک در لس‌آنجلس ایالت  کالیفرنیا در امریکا

دیدگاه دبیرکل سازمان ملل متحد :

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، یافته‌های سازمان جهانی هواشناسی را به عنوان مدرکی دیگر، دال بر گرمایش جهانی توصیف کرد و از همه دولت‌ها خواست تا امسال برنامه‌های ملی جدیدی برای اقدامات اقلیمی ارائه دهند تا افزایش دمای جهانی در درازمدت را به ۱.۵ درجه سانتیگراد محدود گردد و از آسیب‌پذیرترین کشورها برای مقابله با تأثیرات مخرب اقلیمی حمایت کنند.

آقای گوترش گفت: «گذشتن از مرز ۱.۵ درجه سانتیگراد در هر سال به معنای دستیابی به هدف بلندمدت نیست. این بدان معناست که ما باید برای رسیدن به مسیر درست،  باید سخت‌تر مبارزه کنیم. دمای بالای سال ۲۰۲۴ نیازمند اقدامات اقلیمی پیشگامانه در سال ۲۰۲۵ است.» «هنوز زمان برای جلوگیری از بدترین فاجعه اقلیمی وجود دارد. اما رهبران باید همین حالا اقدام کنند.»

داده های جمع اوری شده سازمان جهانی هواشناسی:

مجموعه داده‌های مورد استفاده WMO  عبارتنداز :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گراف شماره 1تغییرات میانگین دمای جهانی از ۱۸۵۰-۲۰۲۴  در مقایسه با میانگین سالهای ۱۸۵۰-۱۹۰۰

گرمایش اقیانوس‌ها:

سازمان جهانی هواشناسی (WMO) با تأکید بر یک مطالعه علمی جداگانه در مورد گرمایش اقیانوس‌ها، اعلام کرد که این سازمان نقش کلیدی در ثبت رکورد بالای دما در سال گذشته داشته است.

این سازمان ملل متحد با استناد به یافته‌های این مطالعه بین‌المللی که هفت کشور را در بر می‌گیرد و در مجله «پیشرفت‌ها در علوم جوی» منتشر شده است، اعلام کرد: «اقیانوس‌ها نه تنها در سطح، بلکه در عمق ۲۰۰۰ متری نیز گرم‌ترین دمایی هستند که تاکنون توسط انسان‌ها ثبت شده است.»

سازمان جهانی هواشناسی خاطرنشان کرد که حدود ۹۰ درصد از گرمای اضافی ناشی از گرمایش جهانی در اقیانوس‌ها ذخیره می‌شود و «محتوای گرمای اقیانوس را به یک شاخص حیاتی برای تغییرات اقلیمی تبدیل می‌کند».

برای روشن شدن یافته‌های این مطالعه، توضیح داده شد که از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴، عمق ۲۰۰۰ متری اقیانوس‌ها ۱۶ زتاژول (۱۰۲۱ ژول) گرم‌تر شده است که حدود ۱۴۰ برابر کل تولید برق جهان است.

منبع : Confirmed: 2024 was the hottest year on record, says UN weather agency